
Układ krwionośny
Regularne spożywanie błonnika pomaga chronić organizm przed chorobami układu krążenia, gdyż jedną z właściwości błonnika pokarmowego jest zdolność do zmniejszania wchłaniania cholesterolu z pożywienia. Siemię lniane obniża poziom tzw. złego cholesterolu (LDL) w organizmie.

Profilaktyka nowotworowa
Siemię ma największą wśród żywności zawartość lignanów – fitoestrogenów o aktywności przeciwutleniaczy. Dlatego zalecany jest jako środek wspomagający w profilaktyce nowotworowej. Według badań, spożycie 30 g zmielonego siemienia dziennie po miesiącu powodowało spadek o połowę tempa podziałów komórek nowotworowych raka prostaty.

Infekcje górnych dróg oddechowych
Siemię lniane zwiększa wilgotności śluzówki, dlatego stosowane jest przy suchym kaszlu, a także wspomagająco przez osoby forsownie używające swojego głosu (np. śpiewacy, nauczyciele).

Ochrona przed rakiem i Alzheimerem
Nasiona lnu czyli siemię lniane to cenne źródło kwasów omega-3. Chronią one przed nowotworami, obniżają stężenie cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, a także wpływają pozytywnie na funkcje poznawcze, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne, w tym chorobę Alzheimera.