
Śliwki wzmacniają kości
Już spożywanie 10 suszonych śliwek dziennie przez cały rok może poprawić gęstość mineralną kości w przedramionach i dolnej części kręgosłupa. Szczególnie polecane są kobietom po menopauzie i osobom starszym, cierpiącym na osteoporozę. To zasługa witaminy K, wapnia i pozostałej mieszanki minerałów.

Śliwki nawadniają organizm
Jedzenie owoców i warzyw może diametralnie wpłynąć na kondycję skóry. Wśród nich szczególną rolę odgrywają śliwki, które składają się w przeważającej części z wody.

Śliwki wspierają pracę układu nerwowego
Dzięki zawartości witamin z grupy B oraz magnezu wpływają pozytywnie na układ nerwowy. Wspomagają w chwilach napięcia nerwowego i nasilonego stresu.

Śliwki wspomagają pracę mięśni
To kolejna zasługa potasu w składzie śliwek (aż 210 mg na 100 g). Potas odpowiada za prawidłowy skurcz mięśni i zwiększanie ich napięcia. Braki tego minerału w organizmie mogą doprowadzić do rozpadu mięśni czyli rabdomiolizy.