
Szpinak w kuchni stał się wręcz modny. Jest składnikiem koktajli, sałatek, dodajemy go do makaronów, mięs, a także ciast. Te osoby powinny jeść szpinak, jeśli chcą być zdrowe. Zobacz w galerii na kolejnych slajdach >>>

Spożywanie szpinaku jest szczególnie zalecane kobietom w ciąży, jego właściwości docenią też osoby odchudzające się i uprawiające sport, ale nie tylko. Zobacz szczegóły na kolejnych slajdach >>>

Szpinak wspomaga wzrok
To zasługa wysokiej zawartości luteiny i zeaksantyny, które gromadzą się w plamce żółtej oka, chroniąc ją przed zmianami degeneracyjnymi prowadzącymi do pogarszania się widzenia, zwłaszcza po zmroku.

Szpinak pomaga obniżać ciśnienie tętnicze, jeśli tylko go nie dosalamy.
Stanowi bowiem bogate źródło potasu - porcja 200 g pokrywa blisko 30 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek u dorosłej osoby.