Szpinak jest prawdziwą bombą jeśli chodzi o składniki odżywcze. Dlatego coraz więcej osób docenia to warzywo, dostępne w naszych sklepach przez okrągły rok.
Możemy kupić świeży szpinak baby, czyli młode liście, lub szpinak mrożony. Oczywiście idealnie byłoby nabywać szpinak ekologiczny, od sprawdzonych producentów, jednak nie zawsze jest to możliwe.
Miejmy natomiast eko-uprawy szpinaku na uwadze, ponieważ szpinak, który uprawiany jest w niewłaściwy sposób, tj. intensywnie nawożony podczas wzrostu, ma znaczącą zawartość azotanów, które w nadmiernych ilościach wykazują negatywne działanie na układ krążenia.
Takie są właściwości szpinaku
Szpinak dostarcza sporo białka, węglowodany, a najmniej tłuszczu. Liście szpinaku to dobre źródło błonnika pokarmowego, a ten reguluje funkcję przewodu pokarmowego.
Szpinak ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych, jednak nie jest odpowiedni dla każdego. Powinny go w ograniczać osoby chore na kamicę nerkową. Szpinak utrudnia też przyswajanie jodu, więc unikać go muszą również osoby z chorą tarczycą. Zobaczcie, co dzieje się z organizmem po zjedzeniu szpinaku - szczegóły w poniższej galerii.
Zielone liście szpinaku to źródło cennych składników. Oto ich lista:
- witamina K
- witamina E
- witamina C
- magnez
- potas
- cynk
- wapń
- żelazo
- kwas foliowy
- mangan
Szpinak w kuchni
- Świeży szpinak może być używany jako główny składnik sałatek. Dodaje świeżości, chrupkości i bogactwa smaku. Wspaniale komponuje się z serami, granatem, orzechami, suszonymi pomidorami.
- Szpinak można gotować lub dusić jako danie warzywne lub jako dodatek do innych dań. Może stanowić element makaronów, zapiekanek, risotto i wielu innych dań.
- Szpinak jest popularnym składnikiem w zdrowych smoothie. Dzięki swojej neutralnej lub delikatnej nutce smakowej można go dodawać do koktajli owocowych i warzywnych, dostarczając cennych składników odżywczych.
- Można również dodawać liście szpinaku do sosów, np. do sosu pomidorowego, kremowych sosów lub pesto, aby wzbogacić smak i zawartość odżywczą.
- Wreszcie szpinak często jest używany do przygotowywania farszów, na przykład do ravioli, pierogów lub innych potraw nadziewanych.
- Można przyrządzać dania na ciepło, takie jak omlety, jajecznice czy placki z dodatkiem szpinaku.
- Młode liście szpinaku mogą być spożywane surowe jako zdrowa przekąska.
- Szpinak można dodawać do dań mięsnych, takich jak klopsiki czy roladki, aby wzbogacić ich zawartość witamin i minerałów.
- W ostatnich latach popularne są także ciasta z rozdrobnionym szpinakiem. Są przepyszne i warto je zrobić samemu.
Warzywo to występuje także w formie suplementów diety - szpinak może być dostępny w postaci proszku, tabletek lub kapsułek.
Źródła:
* www.ziolaiprzyprawy.info
* Marzena Herka, stronazdrowia.pl
