Spożywanie każdej odmiany winogron przyniesie korzyści dla zdrowia, ale trzeba przyznać, że najbardziej wartościowe są winogrona ciemnofioletowe.
Takie są właściwości winogrona
Winogrona są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod - niezbędny dla funkcjonowania tarczycy.
Winogrona to w 82% woda, wnioski nasuwają się same. Winogrona pomogą nawodnić organizm.
Dobroczynny wpływ związków zawartych w winogronach przypisywany jest najczęściej obecności resweratrolu, występującego przede wszystkim w skórce owoców.
Przeczytaj również: Te osoby nie powinny jeść suszonych owoców. Mamy ich właściwości i przeciwskazania
Popularny podział winogrona ze względu na kolor:
- winogrona czerwone,
- winogrona białe,
- winogrona zielone.
Winogrona nadają się na sok, a ze względu na duże ilości pektyn - także na galaretkę oraz inne przetwory. Winogrona nadają się na sok, a ze względu na duże ilości pektyn - także na galaretkę oraz inne przetwory.
Oto skutki jedzenia winogrona
Najlepiej wybierać grona z jagodami równej wielkości, bez śladów obicia, a przed zjedzeniem starannie je umyć pod bieżąca wodą. Najlepiej jeść je z pestkami i skórką, gdyż korzystnie wpływają na perystaltykę jelit. Zobaczcie, jakie są skutki jedzenia winogrona i kto nie powinien go jeść:
