
Ziemniaki, choć bardzo lubiane i niezwykle popularne, nie są równocześnie uważane za zdrowe i dietetyczne jedzenie. Ziemniaki mają złą reputację jako pokarm zbyt bogaty w węglowodany.
Okazuje się, że ziemniaki mają bardzo dobry wpływ na zdrowie i samopoczucie. Są doskonałym źródłem witaminy C oraz potasu - jeden ziemniak zawiera ponad 800 miligramów potasu, podczas gdy jeden banan zawiera tylko około 500 miligramów.
Ponadto jeden średni ziemniak zawiera około 160 kalorii pochodzących głównie z węglowodanów i zawiera około 3-4 gramów błonnika. Ziemniaki mają niską zawartość tłuszczu i białka, ale bogate są w zdrowe dla serca składniki odżywcze.
Co dzieje się z naszym organizmem, gdy jemy ziemniaki? Zobacz na kolejnych slajdach naszej galerii, kto powinien jeść ziemniaki, a kto raczej ich unikać >>>>>

ZIEMNIAKI A ODCHUDZANIE
Ziemniaki bogate w węglowodany mogą mieć złą reputację, jeśli chodzi o wagę, ale eksperci twierdzą, że w rzeczywistości ziemniaki są doskonałym jedzeniem na odchudzanie, ponieważ są beztłuszczowe i bogate w błonnik. Ziemniaki, które są po prostu gotowane na parze, pieczone czy smażone bez tłuszczu, mają bardzo mało kalorii i mogą pomóc w odchudzaniu.
Jednak działa to tylko wtedy, gdy ziemniaki są spożywane z umiarem i przyrządzane w zdrowy sposób. Smażone w głębokim tłuszczu, wzbogacone śmietaną, serem i masłem, zawierają znacznie więcej kalorii.
Dodatkowo jedzenie dużej ilości ziemniaków może prowadzić do zwiększonego apetytu na węglowodany, co z kolei może wywołać tendencję do przejadania się.

ZIEMNIAKI SĄ ŹRÓDŁEM PRZECIWUTLENIACZY
Ziemniaki są naturalnie wolne od tłuszczu, cholesterolu i glutenu oraz są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, pomagające neutralizować wolne rodniki, które mogłyby powodować uszkodzenie komórek, a nawet DNA.
Według badań wszystkie ziemniaki zawierają pewne korzystne przeciwutleniacze, a te z czerwonym i fioletowym miąższem są potężnymi przeciwutleniaczami. Zawierają karotenoidy, które mogą chronić przed chorobami oczu i zwalczać raka płuc w grupach ryzyka.

ZIEMNIAKI ZAWIERAJĄ ZDROWĄ SKROBIĘ OPORNĄ
Ziemniaki zawierają rodzaj skrobi zwanej skrobią oporną, która odżywia "dobre" bakterie w jelitach. Skrobia oporna to węglowodan, który jest odporny na działanie enzymów trawiennych i w niezmienionej formie przechodzi do jelita grubego. Stanowi ona pożywkę do rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych i pełni wiele funkcji prozdrowotnych. Korzyści wynikające ze spożywania skrobi opornej to m.in.: zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego, obniżanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi oraz lepsze wchłanianie składników mineralnych z pożywienia.