5 z 13

fot. pixabay/archiwum/zdjęcie ilustracyjne
Antyoksydacyjne właściwości żurawiny sugerują, że owoce żurawiny te mogą być przydatne w profilaktyce wielu chorób przewlekłych, w tym m.in. choroby nowotworowej, cukrzycy i schorzeń dotyczących naczyń krwionośnych.
6 z 13

fot. pixabay/archiwum/zdjęcie ilustracyjne
Uważa się nawet, że żurawina może mieć znaczenie w profilaktyce chorób przyzębia i zębów. Właściwości żurawiny powodujące hamowanie przylegania bakterii do powierzchni zębów
7 z 13

fot. pixabay/archiwum/zdjęcie ilustracyjne
Suszona żurawina była również stosowana u pacjentów cierpiących na wrzody żołądka.
8 z 13

fot. pixabay/archiwum/zdjęcie ilustracyjne
Żurawina ograniczone tworzenie złogów wapniowych w nerkach