Dojrzewanie owoców żurawiny przypada na miesiące letnie od czerwca do września, a zbiory mogą być realizowane przez całą zimę. Świeże owoce żurawiny są dostępne od października do stycznia.
Właściwości lecznicze żurawiny wynikają z zawartych w dojrzałych owocach związków chemicznych, do których należą kwasy organiczne, związki fenolowe i inne. Ciemnoczerwona barwa owoców żurawiny wskazuje na wysoką zawartość antocyjanów i polifenoli roślinnych – flawonoidów oraz rutozydu.
Stosowanie nawet dużych dawek żurawiny przez osoby dorosłe jest całkowicie bezpieczne. Ograniczenie dotyczy małych dzieci, ze względu na możliwość wystąpienia dolegliwości żołądkowych.
Żurawinę lub jej przetwory można wykorzystywać bardzo szeroko, w tym jako dodatek do sałatek, musli, owsianek, koktajli i smoothie. Żurawina doskonale sprawdza się też w połączeniu z mięsem, zwłaszcza dziczyzną czy wieprzowiną.
Takie są skutki jedzenia żurawiny. To dzieje się z organizmem gdy włączymy ją do diety
Żurawina to względnie bezpieczny owoc i jej spożycie, szczególnie przez osoby zdrowe, nie wiąże się ze skutkami ubocznymi. W galerii poniżej sprawdźcie jak na organizm działa żurawina. Możecie być zaskoczeni:
