Morele - skarbnica składników odżywczych
Morele wyglądają jak miniaturowe brzoskwinie, są jasnopomarańczowe, w środku mają pestkę. Morele pochodzą z Azji. Lubią słońce, dlatego morele w sklepach i na targach pojawiają się w środku lata.
Morele to świetne źródło cennych dla organizmu witamin i minerałów. Zawierają m.in. witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, potas, wapń, fosfor, magnez. Morele są też bogatym źródłem niezwykle cennego dla organizmu beta karotenu oraz błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit.
Morele świetnie się sprawdzają w diecie odchudzającej. Owoce te są bowiem niskokaloryczne - 100 gramów owoców to tylko 50 kalorii. Dlatego morele są idealne na przekąskę zjadane na surowo. Można z nich także przyrządzać pyszne koktajle, dżemy, stosować jako dodatek do ciast, deserów, a nawet do mięs na wytrawnie.
Takie są skutki spożywania moreli. Kto powinien jeść morele? Na co pomagają?
Morele to owoce, które zdobywanie warto włączyć do codziennej diety. Zobacz teraz w galerii, na co są dobre morele i jak działają na nasz organizm, gdy je spożywamy.
Zobacz także to:
► Trik na piwonię - podlewaj tym kwiat raz na tydzień, a bujnie zakwitnie. Oto sprawdzony trik na mnóstwo pąków
► Zielona herbata - tak działa na organizm picie tego napoju. Takie są skutki picia zielonej herbaty