https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takie są skutki spożywania moreli. Kto powinien jeść morele i na co pomagają?

Agnieszka Kasperek
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Morele są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Warto włączyć je do codziennej diety, choćby dlatego, że są skarbnicą witamin i minerałów. Morele są także idealne dla osób na diecie odchudzającej, gdyż są niskokaloryczne, a w dodatku mają niski indeks glikemiczny. Owoce te mają jeszcze wiele dobroczynnych właściwości. Zobacz, jak działają na nasz organizm morele.

Morele - skarbnica składników odżywczych

Morele wyglądają jak miniaturowe brzoskwinie, są jasnopomarańczowe, w środku mają pestkę. Morele pochodzą z Azji. Lubią słońce, dlatego morele w sklepach i na targach pojawiają się w środku lata.

Morele to świetne źródło cennych dla organizmu witamin i minerałów. Zawierają m.in. witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, potas, wapń, fosfor, magnez. Morele są też bogatym źródłem niezwykle cennego dla organizmu beta karotenu oraz błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit.

Morele świetnie się sprawdzają w diecie odchudzającej. Owoce te są bowiem niskokaloryczne - 100 gramów owoców to tylko 50 kalorii. Dlatego morele są idealne na przekąskę zjadane na surowo. Można z nich także przyrządzać pyszne koktajle, dżemy, stosować jako dodatek do ciast, deserów, a nawet do mięs na wytrawnie.

Takie są skutki spożywania moreli. Kto powinien jeść morele? Na co pomagają?

Morele to owoce, które zdobywanie warto włączyć do codziennej diety. Zobacz teraz w galerii, na co są dobre morele i jak działają na nasz organizm, gdy je spożywamy.

Zobacz także to:
Trik na piwonię - podlewaj tym kwiat raz na tydzień, a bujnie zakwitnie. Oto sprawdzony trik na mnóstwo pąków
Zielona herbata - tak działa na organizm picie tego napoju. Takie są skutki picia zielonej herbaty

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska