
Morele - właściwości
Morele nazywane są owocami młodości i długowieczności. Dlaczego? Sprawdź - takie są zalety spożywania moreli.

Morele - dla cukrzyków i na odchudzanie
Morele mają niski indeks glikemiczny (57), dlatego wskazane są dla osób chorych na cukrzycę oraz z insulinoopornością.
W dodatku są niskokaloryczne (50 kcal/100g), dlatego warto, by osoby na diecie odchudzającej włączyły je do swojej diety.

Morele - dla wsparcia układu trawiennego
Morele są bogatym źródłem błonnika pokarmowego i pektyn, które dobroczynnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego, w tym pracę jelit. Morele pomagają również w przypadku zgagi, zaparć i niestrawności.
Morele mają odczyn zasadowy, dlatego zalecane są osobom, które cierpią na nadkwasotę.

Morele - bogactwo antyoksydantów
Morele zawierają dużo antyoksydantów (przeciwutleniaczy): beta-karoten, flawonoidy, zeaksantynę oraz witaminy E i C. Dzięki temu działają antynowotworowo i antystarzeniowo. Zapobiegają też cukrzycy i chorobom serca.