
Rabarbar - takie są skutki jedzenia
Rabarbar jest pyszny i ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jednak niektórym może zaszkodzić. Zobacz teraz w galerii, jakie są skutki uboczne spożywania rabarbaru.

Kwas szczawiowy
Rabarbar, oprócz wielu cennych dla zdrowia składników, zawiera również dużo kwasu szczawiowego, podobnie jak szczaw, szpinak lub buraki. Kwas szczawiowy jest groźny dla organizmu, gdyż wypłukuje wapń z kości oraz wzmaga psucie się zębów.

Te choroby są przeciwwskazaniem
Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego ze spożywania rabarbaru powinny zrezygnować osoby cierpiące na kamicę nerkową oraz reumatyzm.
Rabarbaru powinny też unikać osoby chore na osteoporozę, niedokrwistość, choroby zapalne jelit, dnę moczanową.

Jak przygotowywać rabarbar?
Jednakże odpowiednia obróbka pozwala zmniejszyć ilość kwasu szczawiowego – rabarbar gotowany w wodzie zawiera ok. 50% mniej szczawianów niż surowy. Upieczenie rabarbaru nie zmniejsza ilości szkodliwych kwasów. Niekorzystny wpływ kwasu szczawiowego zmniejszymy uzupełniając posiłek z rabarbarem o dużą porcję wapnia, np. w postaci jogurtu czy maślanki.