
Zaburzenia hormonalne
Ze względu na dużą zawartość fitoestrogenów, rabarbar nie jest polecany dla mężczyzn z niskim poziomem testosteronu, gdyż może zaburzyć gospodarkę hormonalną.

Rabarbar nie dla kobiet w ciąży
Spożywanie rabarbaru powinny też ograniczyć kobiety w ciąży oraz karmiące piersią – zawarte w rabarbarze substancje przenikają do mleka i mogą spowodować silną biegunkę u dziecka.
Rabarbar spożyty w dużej ilości może doprowadzić do przeczyszczenia również u osoby dorosłej.
Szczawiany z rabarbaru utrudniają też wchłanianie wapnia, a kobiety w ciąży i karmiące często mają niedobór tego pierwiastka.

Alergia na rabarbar
Uczulenie na rabarbar występuje rzadko i jest głównie związane z uczuleniem na nikiel.

Zatrucie rabarbarem
Chociaż bardzo rzadkie, to znane są przypadki śmierci spowodowane zatruciem rabarbarem, dlatego nie należy spożywać nadmiernej ilości tego warzywa.
Eksperci są zdania, że nawet osoby zdrowe powinny spożywać rabarbar w umiarkowanych ilościach.