Rabarbar - owoc czy warzywo?
Rabarbar, inaczej rzewień, należy do rodziny rdestowatych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji. W Polsce pojawił się dopiero w XIX wieku. Rabarbar to okazałe byliny osiągające nawet 3 metry wysokości. Najbardziej powszechne odmiany rabarbaru to ogrodowy, kędzierzawy oraz lekarski. Co ciekawe, rabarbar jest warzywem, jednak w Stanach Zjednoczonych ze względu na smak i zastosowanie klasyfikowany jest jako owoc. Uprawa rabarbaru jest sezonowa, a w sklepach można go kupić najczęściej późną wiosną i na początku lata.
Rabarbar - właściwości
Rabarbar jest bogatym źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Zawiera także niezbędne dla organizmu pierwiastki: potas, fosfor, magnez, sód, żelazo oraz wapń. Do tego jest bogaty w kwas foliowy oraz błonnik. Duża ilość błonnika wspomaga proces trawienny, pomaga przy problemach ze wzdęciami. Rabarbar ma niski indeks glikemiczny i jest bardzo niskokaloryczny – w 100 g tego warzywa znajduje się jedynie 21 kalorii.
Rabarbar może wykazywać działanie antynowotworowe
Rabarbar zawiera rapontygeninę, która jest odpowiedzialna za spowolnienie namnażania się komórek nowotworowych, szczególnie w przypadku rozwijającego się raka piersi oraz prostaty. Rapontygenina działa też antyalergiczne oraz przeciwutleniające. Co ciekawe, polifenol-rapontygeniny, który ogranicza tempo podziału komórek nowotworowych, hamuje rozwój choroby oraz przerzutów na inne narządy, powstaje podczas obróbki termicznej rabarbaru. Według badań, najlepsze właściwości przeciwnowotworowe posiada rabarbar pieczony przez 20 minut.
Oni powinni unikać rabarbaru - lista
Rabarbar jest pyszny i ma wiele prozdrowotnych właściwości, kojarzy się z latem, z ciastem rabarbarowym. Jednak niektóre osoby nie powinny jeść rabarbaru. Zobacz teraz w galerii, jakie są skutki uboczne spożywania rabarbaru.
Zobacz także to:
► Dzięki temu lawenda odwdzięczy się pięknym wyglądem. Nie przegap terminu, a będzie kwitła do późnej jesieni
► Trik na piwonię - podlewaj tym kwiat raz na tydzień, a bujnie zakwitnie. Oto sprawdzony trik na mnóstwo pąków