1 z 9
Przewijaj galerię w dół

fot. pixabay
Bób to popularne letnie warzywo. Najczęściej spożywane jest w formie przekąski, ale może także służyć do przyrządzania lekkich i pożywnych dań. Prezentujemy właściwości zdrowotne bobu. Sprawdź w naszej galerii, dlaczego warto jeść to warzywo.
2 z 9

fot. pixabay
Miażdżyca
Bób pomaga obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu frakcji LDL. Żelazo i błonnik w nim zawarte kompleksowo wspierają metabolizm cholesterolu.
3 z 9

fot. pixabay
Niedokrwistość
Bób zawiera żelazo, które jest niezbędne w produkcji czerwonych krwinek, dzięki czemu regularne go spożywanie pomoże zapobiegać anemii.
4 z 9

fot. pixabay
Otyłość
Błonnik zawarty w bobie daje uczucie sytości, przy czym jest to warzywo niskokaloryczne, a więc z powodzeniem możesz się nim zajadać.