
Mamy październik, a więc pełnię sezonu na dynie. Jej obfite owoce stanowią doskonałą jesienną ozdobę, a także wyśmienicie smakują. W dynie warto zaopatrzyć się nie tylko ze względu na ich walory kulinarne i estetyczne. Warzywo to jest bowiem zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Zobacz, jakie właściwości lecznicze ma dynia i na jakie schorzenia może pomóc. Szczegóły na kolejnych slajdach galerii

Wspomagają odchudzanie
Dynie są sycące i niskokaloryczne. Zawierają małą ilość składników podstawowych, takich jak białko, tłuszcze, węglowodany. Są natomiast bogate w witaminy i składniki mineralne.

Wspierają układ moczowy
Dynie działają moczopędnie i wspierają pracę nerek. Mogą być wykorzystywane pomocniczo przy leczeniu schorzeń tego narządu.

Pomagają regulować poziom glukozy
Dynie poleca się włączyć do diety cukrzykom, ponieważ pomagają regulować poziom glukozy we krwi.