Dynia to bardzo uniwersalne pod kątem kulinarnym warzywo. Można przygotować z niej rozgrzewający krem, a także wykorzystać miąższ do przyrządzenia aromatycznych placków, muffinów, kotletów, a nawet sernika! Pestki doskonale nadadzą się jako dodatek do sałatek i ciast. Dynie przy swoim urokliwym wyglądzie mogą również posłużyć jako jesienna ozdoba wnętrza i ogrodu. Wystarczy ustawić kilka na werandzie lub tarasie, dodać suszone kwiaty i lampiony - a jesienna nostalgiczna stylizacja gotowa!
Takie są wyjątkowe właściwości zdrowotne dyni
Dynia oprócz swoich walorów kulinarnych i estetycznych, ma także korzyści zdrowotne. Jest bogata w między innymi:
- wapń,
- magnez,
- selen,
- potas,
- cynk,
- witaminy antyoksydacyjne: A, C i E,
- kwasu foliowy i niacynę.
Zobacz jakie właściwości lecznicze ma dynia i na jakie schorzenia może pomóc Ci to magiczne warzywo. Wzmacnia układ odpornościowy i nie tylko - więcej w galerii:
