
Gotowane ziemniaki są zalecane osobom, które cierpią na choroby układu pokarmowego. Podobnie jak inne warzywa, zawierają sporo błonnika, przez co sprzyjają trawieniu, są pomocne na biegunki, zaparcia, a ponadto usuwają cholesterol z organizmu. Jakie jeszcze są ich zalety? Sprawdź w naszej galerii korzyści płynące z jedzenia ziemniaków.

Sok z surowych ziemniaków na wrzody
Sok z ziemniaka wykorzystywany jest w medycynie ludowej od dawna. Działa przeciwzapalnie, pozwala usuwać toksyny z organizmu, a także opóźnia proces starzenia się skóry.
Sok z ziemniaka wspomaga pracę układu pokarmowego. Dodatkowo łagodzi bóle związane z wrzodami żołądka i dwunastnicy. Picie go ma zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń. Sok z ziemniaka ochrania przed powstaniem kamieni nerkowych, wspiera leczenie dny moczanowej i działa przeciwzapalnie przy bólach mięśni i stawów.

Ziemniaki na odchudzanie
Ugotowany ziemniak ma około 25 kalorii i może być świetnym produktem stosowanym na diecie. Jedząc ziemniaki, odczuwamy sytość, dzięki czemu jesteśmy mniej narażeni na podjadanie między posiłkami.

Eliminują stres
Ziemniaki wpływają na produkcję związku chemicznego GABA, który odpowiada za redukcje poziomu stresu.