
Ziemniaki są źródłem dobrze przyswajalnego białka
100g ziemniaków stanowi około 2 - 4 g białka, które zawiera wszystkie 8 aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie potrafi wytworzyć samodzielnie, i musi pobrać je wraz z pożywieniem.

Obfitują w mikroelementy
Dzięki ziemniakom możemy uzupełnić niedobór magnezu, który często występuję u odchudzających się kobiet. Z kolei potas zapobiega skurczom mięśni. Ponadto ziemniaki są bogate w żelazo, które w połączeniu z witaminą C, przeciwdziała utracie żelaza podczas menstruacji.

Są dobrym źródłem skrobi opornej
Skrobia oporna jest rodzajem błonnika pokarmowego, który ma bardzo dobry wpływ na organizm człowieka. Skrobia oporna może być wykorzystywana w leczeniu insulinooporności, stanu przedcukrzycowego oraz cukrzycy.

Polepszają funkcjonowanie mózgu
Wysoka zawartość miedzy oraz żelaza napędza aktywność mózgu. Zawarty w ziemniakach potas oraz witamina B6 wspomagają funkcjonowanie mózgu.