
Eksperci z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach radzą, żeby siać rukolę w półcieniu, bo w ostrym słońcu liście nabierają gorzkiego smaku. Co jeszcze warto wiedzieć o rukoli? Jakie są jej zalety dla zdrowia? Sprawdźcie w naszej galerii.

Ostry smak rukoli wynika z zawartości związków o działaniu bakteriobójczym

Zbyt gorzki smak i skórzastość liści powodują: nadmierne nasłonecznienie, wysokie temperatury, sucha gleba. Rukola najlepiej rośnie w lekkim półcieniu i w temperaturze nie przekraczającej 20 stopni Celsjusza. Latem w uprawach gruntowych lekkie zacienienie może poprawić smak liści i przeciwdziałać ich twardnieniu.

Długi dzień, wysokie temperatury powietrza oraz niedobór wody wywołują przedwczesne zakwitanie rukoli i gorzknięcie liści. Usuwanie pojawiających się pędów zapobiega twardnieniu liści i poprawia ich walory smakowe.