- 100 gram (kilkadziesiąt listków rukoli) pokrywa niemal całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę K i prawie połowę zapotrzebowania na witaminę A. To także 1/4 dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz foliany. W rukoli znajdziemy również witaminy z grupy B. Pod tym względem pozostawia konkurencję w postaci sałaty lodowej daleko w tyle, przekraczając zawartość poszczególnych witamin kilkukrotnie – czytamy na portalu dietetyków dietetycy.org.pl. - Rukola to także bogactwo cennych minerałów – szczególnie dużo zawiera wapnia, magnezu, potasu, żelaza i manganu (od kilku do kilkunastu procent dziennego zapotrzebowania). Przy tym wszystkim, taka ilość to zaledwie 25 kcal, bo zdecydowana większość składu rukoli to woda!
Starożytni Rzymianie stosowali rukolę jako afrodyzjak. Z wielu powodów warto ją mieć w ogródku lub na balkonie. Uprawa jest prosta, rukola rośnie szybko, można więc ją dosiewać w ciągu lata. Eksperci z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach radzą, żeby siać rukolę w półcieniu, bo w ostrym słońcu liście nabierają gorzkiego smaku. Co jeszcze warto wiedzieć o tym warzywie? Jakie są zalety rukoli dla zdrowia? Sprawdźcie w naszej galerii.
Źródło: dietetycy.org.pl, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
