
Optymalna temperatura w lodówce powinna wynosić 4 - 5 stopni. Nie każdy produkt czuje się w niej dobrze. Ryż, mąka, ciepłe dania, pieczywo, puszki, słoiki, oliwy, należy szczelnie zamknięte przechowywać w suchym miejscu np. w kuchennej szafce. Lodówka pozwala na zachowanie świeżości, jednak trzeba wiedzieć, gdzie trzymać poszczególne produkty. Jakie są zasady? Sprawdźcie w naszej galerii.

Na górnej półce jest najcieplej (7 - 8 stopni). Tutaj umieszczamy takie produkty, jak: dżem, kefir, jogurt.

Na wewnętrznych drzwiach, w temperaturze 10 stopni, układamy jaja, wodę, ketchup, musztardę.

Środkowa półka zapewnia temperaturę 4–5 stopni. Przechowujemy na niej produkty o krótkim terminie ważności, np. pokrojoną wędlinę, biały ser, dania przygotowane do spożycia na drugi dzień, masło, kiełbasy.