Optymalna temperatura w lodówce powinna wynosić 4 - 5 stopni. Nie każdy produkt czuje się w niej dobrze. - Z uwagi na wilgotność, temperaturę i utratę aromatu, żywność taka, jak: ryż, mąka, ciepłe dania, pieczywo, puszki, słoiki, oliwy, należy szczelnie zamknięte przechowywać w suchym miejscu np. w kuchennej szafce - zaleca NFZ.
- Niskie temperatury nie służą też owocom, które powinny jeszcze dojrzeć. Obieg suchego powietrza w przestrzeni lodówki może wysuszyć jedzenie, dlatego powinniśmy zabezpieczyć je pergaminem, folią spożywczą lub umieścić w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach.
Takie są zasady przechowywania produktów spożywczych w lodówce - lista
Należy też pamiętać o regularnym myciu półek oraz usuwaniu zepsutego jedzenia. Lodówka pozwala na zachowanie świeżości, jednak trzeba wiedzieć, gdzie trzymać poszczególne produkty. Jakie są zasady? Sprawdźcie w naszej galerii.
