Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie są zasady przechowywania produktów spożywczych w lodówce. Miejsce na półce wpływa na świeżość i smak

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Optymalna temperatura w lodówce powinna wynosić 4 - 5 stopni. Nie każdy produkt czuje się w niej dobrze. Ryż, mąka, ciepłe dania, pieczywo, puszki, słoiki, oliwy, należy szczelnie zamknięte przechowywać w suchym miejscu np. w kuchennej szafce. Lodówka pozwala na zachowanie świeżości, jednak trzeba wiedzieć, gdzie trzymać poszczególne produkty. Jakie są zasady? Sprawdźcie w naszej galerii.
Optymalna temperatura w lodówce powinna wynosić 4 - 5 stopni. Nie każdy produkt czuje się w niej dobrze. Ryż, mąka, ciepłe dania, pieczywo, puszki, słoiki, oliwy, należy szczelnie zamknięte przechowywać w suchym miejscu np. w kuchennej szafce. Lodówka pozwala na zachowanie świeżości, jednak trzeba wiedzieć, gdzie trzymać poszczególne produkty. Jakie są zasady? Sprawdźcie w naszej galerii. Pixabay
Na sposób przechowywania jedzenia w lodówce zwraca uwagę Narodowy Fundusz Zdrowia, który opracował rekomendacje w tej sprawie. Miejsce w lodówce wpływa na świeżość, smak i zapach produktów. - Aby zachować wartości odżywcze, wystarczy znać kilka prostych zasad – mówią specjaliści.

Optymalna temperatura w lodówce powinna wynosić 4 - 5 stopni. Nie każdy produkt czuje się w niej dobrze. - Z uwagi na wilgotność, temperaturę i utratę aromatu, żywność taka, jak: ryż, mąka, ciepłe dania, pieczywo, puszki, słoiki, oliwy, należy szczelnie zamknięte przechowywać w suchym miejscu np. w kuchennej szafce - zaleca NFZ.

- Niskie temperatury nie służą też owocom, które powinny jeszcze dojrzeć. Obieg suchego powietrza w przestrzeni lodówki może wysuszyć jedzenie, dlatego powinniśmy zabezpieczyć je pergaminem, folią spożywczą lub umieścić w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach.

Takie są zasady przechowywania produktów spożywczych w lodówce - lista

Należy też pamiętać o regularnym myciu półek oraz usuwaniu zepsutego jedzenia. Lodówka pozwala na zachowanie świeżości, jednak trzeba wiedzieć, gdzie trzymać poszczególne produkty. Jakie są zasady? Sprawdźcie w naszej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

12 kwietnia - Dzień Czekolady

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska