
Niewiele jest rzeczy bardziej satysfakcjonujących, niż wgryzienie się w idealnie dojrzałą brzoskwinię w gorący letni dzień.
Jednak nie tylko smak sprawia, że brzoskwinie są tak potężnym produktem, który warto włączyć do diety. Brzoskwinie mają bardzo mało kalorii i bardzo dużo składników odżywczych! Efekty jedzenia brzoskwiń mogą być naprawdę zaskakujące.
Co dzieje się z naszym organizmem, gdy jemy brzoskwinie? Zobacz na kolejnych slajdach naszej galerii, kto powinien jeść brzoskwinie, a kto raczej ich unikać >>>>>

Brzoskwinie mają bardzo mało kalorii i bardzo dużo składników odżywczych! Warto jeść je ze skórką, bo to tuż pod nią skrywa się największa ilość drogocennych składników, takich jak m.in.: witamina C, witamina E, witaminy z grupy B, potas, fosfor, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, bor, selen.
Zobacz, co dzieje się z organizmem, gdy jemy brzoskwinie >>>>>

Brzoskwinie pomagają zwalczyć nowotwór piersi - są polecane osobom, które otrzymały diagnozę raka piersi. Badania wykazały, że polifenole znajdujące się w brzoskwiniach mogą zmniejszać wzrost i przerzuty komórek raka piersi. Spożywanie zaledwie dwóch do trzech brzoskwiń dziennie może mieć korzystny wpływ na ograniczenie wzrostu tego typu komórek rakowych.

Brzoskwinie polecane są osobom chorym na anemię. Owoce te zwiększają produkcję czerwonych krwinek.