
Dobre mięso powinno być sprężyste. Pierś z kurczaka warto dotknąć przez folię i sprawdzić, czy po naciśnięciu do niej palca wraca do pierwotnego kształtu. Jeśli wgłębienie utrzymuje się przez dłuższy czas, oznacza to, że struktura się rozluźniła przez upływ czasu lub niewłaściwe przechowywanie, a pierś jest nieświeża.

Kupując mięso paczkowane, należy zwrócić uwagę, czy opakowanie nie napęczniało i czy nie zebrała się w nim woda. Jest to sygnał, że mięso leży już dość długo i nie jest świeże.

Należy też zwrócić uwagę na zapach mięsa. Jeśli woń kurczaka wzbudza jakiekolwiek wątpliwości, lepiej go nie kupować lub wyrzucić.

Aby pierś z kurczaka była delikatna i smakowała dobrze, należy kupić dobre mięso. Warto mieć sprawdzony sklep mięsny, który dba o dobre standardy zarówno samego kurczaka, jak i warunki jego przechowywania.