
Drób jemy często. Filet z piersi kurczaka to jedno z najczęściej kupowanych i przyrządzanych mięs w Polsce.
Kurczaka - szczególnie filet z piersi - można wykorzystywać w codziennych przepisach na posiłki. Pierś z kurczaka to bardzo uniwersalna część mięsa, nadaje się do wielu potraw. Można go przygotować na wiele sposobów. Pierś z kurczaka uważa się za lekkostrawną i mniej kaloryczną od innych rodzajów mięsa. Chętnie sięgają po nią osoby będące na diecie.
By pierś z kurczaka była delikatna i smakowała dobrze, należy kupić dobre mięso. Jak je rozpoznać?
Kupując mięso z kurczaka w sklepie należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Jak wybrać dobrą pierś z kurczaka? Na co zwrócić szczególną uwagę? Zobacz w naszej galerii >>>>>

Przed zakupem piersi z kurczaka należy się jej dokładnie przyjrzeć się i zwrócić uwagę, czy widoczne są na mięsie białe (lub, co gorsza, żółte) paski. Jeśli tak - lepiej poszukać innego kawałka. Ich duża ilość świadczy o tym, że kurczak rósł zbyt szybko, a tłuszcz rozkładał się w mięsie nierównomiernie.
Specjaliści określają to jako chorobę białych włókien. Zjedzenie takiego mięsa nie będzie szkodliwe dla zdrowia, jednak jakość takiej piersi z kurczaka jest zdecydowanie niższa - zarówno pod kątem wartości odżywczych, jak i walorów smakowych czy estetycznych.
Białe paski to tłuszcz, a ich obecność to znak, że w danym kawałku mięsa z kurczaka jest zdecydowanie mniej białka za to tłuszczu nawet 200 procent więcej niż zwykle.
Stowarzyszenie Otwarte Klatki opublikowało raport, z którego wynika, że w 99,1 proc. piersi kurczaka sprzedawanych w badanych supermarketach pod marką własną wykryto ślady choroby białych włókien.

Pierś z kurczaka nie powinna być zbyt duża. Średnia waga pojedynczej piersi to 150-200 g. Jeśli waży więcej, może to oznaczać, że kurczak pochodzi z przyspieszonego chowu albo że mięso zostało naszprycowane wodą.

Kolor piersi z kurczaka ma znaczenie. Świeże mięso jest jasnoróżowe i ma jednolitą barwę (chyba, że jest to kurczak kukurydziany, który jest żółtawy). Jeśli widoczne są żółte lub sine plamki i odbarwienia, lepiej takie mięso odłożyć.