1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Drób jemy często. Filet z piersi kurczaka to jedno z...
fot. unsplash.com

Drób jemy często. Filet z piersi kurczaka to jedno z najczęściej kupowanych i przyrządzanych mięs w Polsce.

Kurczaka - szczególnie filet z piersi - można wykorzystywać w codziennych przepisach na posiłki. Pierś z kurczaka to bardzo uniwersalna część mięsa, nadaje się do wielu potraw. Można go przygotować na wiele sposobów. Pierś z kurczaka uważa się za lekkostrawną i mniej kaloryczną od innych rodzajów mięsa. Chętnie sięgają po nią osoby będące na diecie.

By pierś z kurczaka była delikatna i smakowała dobrze, należy kupić dobre mięso. Jak je rozpoznać?

Kupując mięso z kurczaka w sklepie należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Jak wybrać dobrą pierś z kurczaka? Na co zwrócić szczególną uwagę? Zobacz w naszej galerii >>>>>

2 z 10
Przed zakupem piersi z kurczaka należy się jej dokładnie...
fot. unsplash.com

Przed zakupem piersi z kurczaka należy się jej dokładnie przyjrzeć się i zwrócić uwagę, czy widoczne są na mięsie białe (lub, co gorsza, żółte) paski. Jeśli tak - lepiej poszukać innego kawałka. Ich duża ilość świadczy o tym, że kurczak rósł zbyt szybko, a tłuszcz rozkładał się w mięsie nierównomiernie.

Specjaliści określają to jako chorobę białych włókien. Zjedzenie takiego mięsa nie będzie szkodliwe dla zdrowia, jednak jakość takiej piersi z kurczaka jest zdecydowanie niższa - zarówno pod kątem wartości odżywczych, jak i walorów smakowych czy estetycznych.

Białe paski to tłuszcz, a ich obecność to znak, że w danym kawałku mięsa z kurczaka jest zdecydowanie mniej białka za to tłuszczu nawet 200 procent więcej niż zwykle.

Stowarzyszenie Otwarte Klatki opublikowało raport, z którego wynika, że w 99,1 proc. piersi kurczaka sprzedawanych w badanych supermarketach pod marką własną wykryto ślady choroby białych włókien.

3 z 10
Pierś z kurczaka nie powinna być zbyt duża. Średnia waga...
fot. unsplash.com

Pierś z kurczaka nie powinna być zbyt duża. Średnia waga pojedynczej piersi to 150-200 g. Jeśli waży więcej, może to oznaczać, że kurczak pochodzi z przyspieszonego chowu albo że mięso zostało naszprycowane wodą.

4 z 10
Kolor piersi z kurczaka ma znaczenie. Świeże mięso jest...
fot. unsplash.com

Kolor piersi z kurczaka ma znaczenie. Świeże mięso jest jasnoróżowe i ma jednolitą barwę (chyba, że jest to kurczak kukurydziany, który jest żółtawy). Jeśli widoczne są żółte lub sine plamki i odbarwienia, lepiej takie mięso odłożyć.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

W tych miastach i gminach naszego regionu Trzaskowski miał najwyższe wyniki

W tych miastach i gminach naszego regionu Trzaskowski miał najwyższe wyniki

Karol Nawrocki spotkał się z mieszkańcami gminy Koneck. Zdjęcia, wideo

Karol Nawrocki spotkał się z mieszkańcami gminy Koneck. Zdjęcia, wideo

Waloryzacja Emerytur 2026 - prognozowane wyliczenia. Takie mogą być emerytury

Waloryzacja Emerytur 2026 - prognozowane wyliczenia. Takie mogą być emerytury

Zobacz również

Kuchnia inna niż wszystkie. Tak mieszka facet, który kocha gotować

Kuchnia inna niż wszystkie. Tak mieszka facet, który kocha gotować

Karol Nawrocki spotkał się z mieszkańcami gminy Koneck. Zdjęcia, wideo

Karol Nawrocki spotkał się z mieszkańcami gminy Koneck. Zdjęcia, wideo