
W parówkach powinno być przynajmniej 60 proc. mięsa, ale nie MOM. W najtańszych wyrobach jest go zaledwie ok. 20 proc., resztę stanowią wypełniacze.

Najlepiej wybierać te kiełbasy, które mają krótką listę składników zawierających głównie mięso oraz przyprawy.

Każdy dodatek do żywności musi być bezpieczny dla zdrowia i życia konsumentów.
PFPŻ informuje, że „Dodatek do żywności" (substancja dodatkowa do żywności) oznacza każdą substancję, która w normalnych warunkach ani nie jest spożywana sama jako żywność, ani nie jest stosowana jako charakterystyczny składnik żywności, bez względu na swoją ewentualną wartość odżywczą, której celowe dodanie, ze względów technologicznych, do żywności w trakcie jej produkcji, przetwarzania, przygotowywania, obróbki, pakowania, przewozu lub przechowywania powoduje, lub można spodziewać się zasadnie, że powoduje, iż substancja ta lub jej produkty pochodne stają się bezpośrednio lub pośrednio składnikiem tej żywności. (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności).

Biała kiełbasa z emulsji ze skórek? Tanie zamienniki w wędlinach. Sprawdź, co jesz!
Jemy "oczami". Wiedzą o tym producenci wędlin, którzy - szczególnie w dużych zakładach przetwórczych - są w stanie wyprodukować takie wyroby, które w sklepie prezentują się świetnie, ale smakują niekoniecznie tak dobrze jak wyglądają.