Tradycje kulinarne, produkty ekologiczne, wystawa ogrodnicza, wystawa zwierząt. Targom „Lato na Wsi” towarzyszy Regionalna Wystawa Zwierząt Futerkowych i Drobiu Ozdobnego oraz Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Pojawi się m.in. trzoda, króliki, ptactwo ozdobne, drób, owce, kozy. Impreza jest otwarta w godzinach 10-17.
Czym jest Lato na Wsi? Jak zapewniają organizatorzy, czyli Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, to wielotematyczna impreza, o charakterze edukacyjno-promocyjnym w głównej mierze promocja dziedzictwa kulinarnego i działalności pozarolniczej województwa. Jest organizowana od 16 lat.
W 2016 roku pojawiło się ponad 300 wystawców i 20 tys. zwiedzających
Powierzchnia wystawiennicza to 12 ha.
Co w programie edycji 2017?- specjały kuchni naszego regionu (sery i produkty mleczne, pieczywo, wędliny, słodycze, przetworach owocowo – warzywnych, produktach ekologicznych i wielu innych),
- kosztowanie specjałów lokalnych restauratorów,
- zakupy miodu i produktów pszczelich,
- zakupy dobrych jakościowo sadzonek,
- informacje dotyczące pielęgnacji roślin, projektowania i urządzania ogrodów,
- informacje od instytucji i organizacji wspierających rolnictwo (banki, agencje rolne),
Imprezy towarzyszące:
- Wojewódzki Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” (LINK)
- Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych
- Prezentacja powiatów
- Konkursy dla publiczności: „Poznaję produkt ekologiczny” i „Z ekologią na TY”
- Podsumowanie konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne
- Pokaz tresury psów ze schroniska
- Krajowa Wystawa Szpiców i Psów Ras Pierwotnych
- Występy zespołów ludowych
- Zabawy i konkursy dla dzieci
Z powodu zagrożeń związanych z ASF u trzody chlewnej i ptasią grypą u drobiu na tegorocznej wystawie zobaczymy: alpaki, osły, kuce, króliki. W planie jest też konferencja pt. Hodowla Alpak w Polsce. Odbędzie się w sobotę w sali konferencyjnej budynku C (Hotel i Restauracja w Minikowie).