
Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść tatara
Tatar to popularna przekąska zwłaszcza w okresie karnawału w Polsce. Surowe mięso ze sprawdzonego źródła jest zdrowe, ale to nie potrawa dla każdego. Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść tatara - sprawdźcie!

Tatar nie pasuje do drażliwego jelita
Tatar jest potencjalnie niebezpieczny ze względu na możliwą obecność bakterii chorobotwórczych, które mogą powodować różnego rodzaju infekcje jelitowe oraz ogólnoustrojowe. Dlatego surowego mięsa powinny unikać osoby z drażliwym jelitem lub przewlekłymi chorobami ukłądu pokarmowego.

Chorzy na cukrzyce powinni unikać tatara
Tatar nie powinien być spożywany przez osoby chore na cukrzycę. Taka potrawa ma wpływ na wchłanianie biotyny, a tym samym może obniżyć poziom cukru we krwi.

Tatar nie dla najmłodszych dzieci
To także nie jest potrawa dla najmłodszych dzieci. Zdaniem dietetyków, tatar najwcześniej można jeść w wieku 5 lat.