
Matki karmiące nie powinny jeść tatara
Na surowe mięso powinny uważać kobiety w ciąży i karmiące piersią. W takiej sytuacji lepiej zrezygnować z karnawałowego tatara, głównie ze względu na ryzyko zakażeń mikrobiologicznych

Zmagasz się z nowotworem? Nie jedz surowego mięsa
Często dodatkiem do tatara jest surowe jajko. Takiego dodatku muszą unikać osoby z cukrzycą, nowotoworem lub wirusem HIV/AIDS

Tatar nie jest dobry dla emerytów
Tatara nie powinny jeść także osoby starsze, zwłaszcza takie z obniżoną odpornością. W tym wypadku grozi to przynajmniej kłopotami trawiennymi.

Tatar jest zdrowy, byle nie za często
Pamiętajmy o zdrowym rozsądku. Na pewno nie wolno zajadać się tatarem codziennie. Dietetycy w USA po wieloletnich badaniach przekonują, że dorosły człowiek powinien spożywać mięso 1-2 w tygodniu, a nie powinien przekraczać dawki 0,5 kg na tydzień.