Na początek trochę teorii. Tatar, lub inaczej befsztyk tatarski, to przystawka przyrządzana z mielonego lub posiekanego mięsa wołowego z dodatkiem oleju, cebuli, soli i pieprzu, a opcjonalnie podawany także z jajkiem. Surowe mięso ze sprawdzonego źródła jest zdrowe, ale to nie potrawa dla każdego. Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść tatara - sprawdźcie!
Kto nie powinien jeść tatara? Osoby z tymi schorzeniami muszą uważać na surowe mięso
Tatar, wbrew swojej nazwie, która sugeruje wschodnie pochodzenie potrawy, trafił do nas z Francji. W średniowieczu była w ten sposób przyrządzana konina, nawzywana wówczas wołowiną dla ubogich. Nazwa tatar przyjęła się prawdopodobnie od koczowniczych plemion ze wschodu. Wojownicy tarscy lub mongolscy spożywali w czasie pochodów surowe mięso, które przechowywali pod końskim siodłem.
Czy tatar jest zdrowy? To dużo witamin i żelaza. Jest jednak warunek!
Dziś tatar to wyrafinowany przysmak na polskich stołach i często pojawia się w formie przystawki w czasie imprez karnawałowych. Jak przekonują szefowie kuchni, najważniejszą cechą tatara jest to, aby mięso było siekane, wtedy uzyskujemy najlepszą konsystencję i walory befsztyku. Mielone mięso można przygotować szybciej, ale wtedy potrawa jest nieco mniej smaczna.
Zwykle tatar podawany jest przyprawiony solą, pieprzem i surowym jajkiem, ale popularnym dodatkiem jest także cebula, a czasami też pietruszką i w towarzystwie majonezu.
Co można dodać do tatara? Szefowie kuchni radzą
- cebula
- ogórek kiszony lub surowy
- awokado
- papryka
- marynowane grzyby
Czy tatar jest zdrowy? To dużo witamin i żelaza. Jest jednak warunek!
Wielu z nas obawia się spożywania mięsa bez obróbki termicznej, ale tatar to potrwa bardzo zdrowa. Surowa wołowina jest źródłem białka, żelaza i kreatyny, charakteryzuje się również dużą zawartością aminokwasów i witamin z grupy B. W ostatnich latach popularny w Polsce stał się także tatar z łososia.
Dziś jest już niewielkie ryzyko zarażenia się bakterami z surowego mięsa, bo jest bardzo dokładnie badane. Warto jednak pamiętać, że nie każde mięso wołowe nadaje się do przygotowania tatara. Producent powinien mieć specjalne uprawnienia do sprzedaży mięsa przeznaczonego na tatar, a mięso powinno być sprawdzone i posiadać odpowiedni komplet badań.
