
Tradycyjne potrawy wigilijne, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia! [KALORIE, ZDROWIE]
W Święta Bożego Narodzenia albo zawieszamy dietę i rozkoszujemy się smakiem potraw, albo patrzymy z cieknącą ślinką na wszystkie smakołyki ale - w obawie przed nadmiernymi kilogramami - rezygnujemy z większości z nich, studząc apetyt wodą z cytryną... Dieta odchudzająca i suto zastawiony świąteczny stół są trudne do pogodzenia? Okazuje się, że tradycyjne potrawy wigilijne są nie tylko pyszne, ale i... zdrowe.
Przedstawiamy TOP 6 najzdrowszych tradycyjnych dań wigilijnych. Sprawdź je na kolejnych slajdach >>>
Święta dadzą nam po kieszeni. Znów wydamy więcej

Tradycyjne potrawy wigilijne, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia! [KALORIE, ZDROWIE]
KARP
Karp - najlepiej w galarecie - jest źródłem pełnowartościowego białka, budulca mięśni. Dostarcza cennej dla naszego układu nerwowego witaminy D. Jak to ryba - jest źródłem kwasów jednonienasyconych i wielonienasyconych, czyli tłuszczów, które chronią układ sercowo-naczyniowy, budują mózg oraz wspomagają odporność. Karp zawiera ponadto witaminy z grupy B, selen, magnez, cynk i potas.
100 g karpia w galarecie to około 60-100 kcal.

Tradycyjne potrawy wigilijne, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia! [KALORIE, ZDROWIE]
ŚLEDZIE
Nieco zapomniany w ciągu roku, śledź króluje na wigilijnym stole. I słusznie, bo to bardzo zdrowa ryba. Nie ustępuje łososiowi, zdecydowanie przewyższa świątecznego karpia.
Jako tłusta morska ryba, śledź zawiera bardzo dużo kwasów omega 3, które odgrywają nieocenioną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, m. in. dbają o młodość i witalność komórek ciała, działają przeciwdepresyjnie, wspomagają prawidłowe krążenie.
W śledziu znajdziemy witaminę D, potas, wapń, żelazo i selen. Ryba ta dostarcza również witaminy E, zwanej witaminą młodości, dzięki której skóra, włosy i paznokcie są bardziej odżywione, mocniejsze.

Tradycyjne potrawy wigilijne, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia! [KALORIE, ZDROWIE]
BARSZCZ CZERWONY
Barszcz czerwony czysty jest niskokaloryczny (250 ml to 45 kcal) i bardzo zdrowy. Buraki, z których przyrządzamy barszcz czerwony, zawierają czerwony barwnik - betaninę, silny przeciwutleniacz.
Barszcz to ponadto bogate źródło kwasu foliowego oraz witaminy C. Jest zalecany osobom z niedokrwistością ze względu na dużą ilość żelaza. Poza tym jest zasadotwórczy, a więc pomoże rozprawić się z nadmiarem kwasu powodującego zgagę czy pieczenie.