
Tradycyjne potrawy wigilijne, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia! [KALORIE, ZDROWIE]
KOMPOT Z SUSZU
Kompot z suszu to jeden ze zdrowszych napojów podawanych na świątecznym stole. Suszone owoce (np. śliwki, morele) to bardzo cenne źródło błonnika, który nie tylko syci, ale też pomaga pozbyć się nadmiaru tłuszczu przyswojonego wraz z innymi potrawami.
To skoncentrowana zawartość witamin (m. in. beta karotenu, witaminy C, tiaminy) oraz minerałów (np. potasu, magnezu), ale też cukru - tego zdrowszego, bo z owoców.
250 ml kompotu z suszu to około 200 kcal.

Tradycyjne potrawy wigilijne, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia! [KALORIE, ZDROWIE]
KAPUSTA KISZONA
Kapusta kiszona to naturalny lek. Zawiera witaminę C, jest dobrym źródłem kwasu foliowego, beta karotenu, witaminy E oraz minerałów: siarki, krzemu, wapnia, magnezu i żelaza. Zawarte w kapuście składniki pozytywnie wpływają na układ oddechowy.
Kapusta kiszona zawiera dodatkowo bakterie ułatwiające trawienie.
Należy jednak pamiętać, że dania z kapusty, szczególnie w towarzystwie grzybów czy grochu, są ciężkostrawne.
Sama kapusta ma jedynie 40 kcal w 100 g.

Tradycyjne potrawy wigilijne, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia! [KALORIE, ZDROWIE]
RYBA PO GRECKU
O zdrowotnych właściwościach ryb pisaliśmy już na poprzednich slajdach. Ryba po grecku, czyli w towarzystwie warzyw z włoszczyzny to klasyka polskiej kuchni. W rybie po grecku najmniej zdrowa jest panierka z mąki. Ale wystarczy z niej zrezygnować a zamiast tego upiec czy ugotować na parze i już mamy nie tylko mniej kaloryczną, ale też zdrową wersję tego popularnego dania.