
Czosnek słynie ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Zawiera między innymi makro i mikroelementy w tym mangan, wapń, fosfor, cynk, potas oraz selen, a także witaminy A, B, C i D. Jednak nie każdy może go spożywać - w niektórych przypadkach lepiej wykluczyć czosnek z diety lub ograniczyć jego spożywanie. Zobacz kto nie może jeść czosnku i co dzieje się z organizmem, gdy spożywamy tę przyprawę. Szczegóły w naszej galerii.

Nadkwasota żołądka
Czosnek wykazuje działanie wzmagające wydzielanie kwasu żołądkowego, w związku z tym nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na nadkwasotę.

Refluks żołądkowo-przełykowy
W związku z tym, że czosnek pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego, spożywanie go nasila nieprzyjemne objawy, a także drażni przełyk.

Nieżyt żołądka
Czosnek może powodować podrażnienie u osób cierpiących na ostry nieżyt żołądka.