Czosnek to stosowane przez nasze babcie oraz mamy panaceum na wszystkie dolegliwości. Chętnie wykorzystujemy go w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy osłabieni lub lekko przeziębieni. Nic dziwnego, ponieważ przyprawa ta ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe. Zawiera między innymi makro i mikroelementy w tym mangan, wapń, fosfor, cynk, potas oraz selen, a także witaminy A, B, C i D. Dodatkowo nadaje potrawom wspaniałego smaku i aromatu.
Jednak w przypadku niektórych schorzeń, powinno się wykluczyć czosnek z diety, ponieważ może on nam poważnie zaszkodzić.
Te osoby nie powinny jeść czosnku. To dzieje się z organizmem, gdy jemy czosnek
Nie wszyscy mogą spożywać czosnek - dotyczy to zwłaszcza osób cierpiących na choroby układu pokarmowego. Prezentujemy listę chorób, w przypadku których powinno się ograniczyć lub całkowicie usunąć tę przyprawę z diety.
Te osoby nie powinny jeść czosnku. Szczegóły znajdziecie w naszej galerii:
