
Październik to pełnia sezonu na orzechy włoskie. Odpowiednio przechowywane w spiżarni, będą nadawały się do spożycia przez cały rok, aż do następnych zbiorów. Choć orzechy włoskie to smaczna i uwielbiana przez wielu Polaków przekąska, niektórzy nie powinni ich spożywać. Zobacz w naszej galerii, kto nie może jeść orzechów włoskich.

Osoby z nadwagą i otyłością
Tej grupie osób z pewnością orzechy włoskie nie służą. Jeden orzech włoski ma aż 27 kalorii, a 100 g produktu to ok 650 kcal!

Choroby jelit
Orzechy włoskie zawierają garbniki i fitynian, a także dużą ilość tłuszczu (w 100 g aż 65 g). Dlatego nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na choroby jelit - mogą powodować wzdęcia i zatwardzenie.
Orzechów nie zaleca się także osobom z uchyłkami jelita. Niestrawiony element orzecha może utknąć w uchyłku i spowodować jego zapalenie.

Choroby żołądka
Orzechy włoskie zawierają ciężkostrawny błonnik, przez co mogą potęgować problemy trawienne u osób cierpiących na choroby żołądka. Objawami są wzdęcia, nudności, bóle brzucha.