
Co dzieje się z organizmem, gdy jemy barszcz czerwony? Okazuje się, że ta lubiana zupa nie jest odpowiednia dla wszystkich. Niektórym osobom czerwony barszcz nie służy a nawet może zaszkodzić. Sprawdź teraz w naszej galerii, kto powinien ograniczyć spożywanie barszczu >>>>>

Buraki są bardzo zdrowe, jednak jedzenie ich nie jest wskazane (w nadmiarze) dla diabetyków. Choć polski burak ma niewiele kalorii, to po ugotowaniu ma niebezpiecznie wysoki indeks glikemiczny (65). Diabetycy mogą jeść buraki na surowo, na przykład w postaci soku czy surówki - wtedy IG tych warzyw wynosi jedynie 30.

Jedzenie buraków nie jest wskazane (w nadmiarze) dla osób mających problemy z nerkami. Te warzywa zawierają sporo szczawianów, które mogą powodować powstawanie kamieni w nerkach.

Na jedzenie buraków powinny uważać także osoby cierpiące na reumatyzm, ponieważ zawarte w burakach szczawiany mogą zaostrzyć objawy choroby.