Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Te osoby nie powinny jeść barszczu czerwonego. To się dzieje z organizmem, gdy jemy buraki

OPRAC.:
Magdalena Walczak-Grudzka
Magdalena Walczak-Grudzka
Wideo
od 16 lat
Barszcz czerwony to tradycyjna zupa gotowana na zakwasie z buraków. Ta tradycyjna zupa często pojawia się na stołach w Polsce, szczególnie w wigilię Bożego Narodzenia. Domowy barszcz czerwony jest nie tylko pyszny, sycący i rozgrzewający, ale też bardzo zdrowy. Okazuje się jednak, że nie każdy powinien jeść czerwony barszcz. Niektórym osobom to danie może zaszkodzić. Co dzieje się z organizmem, gdy jesz barszcz czerwony? Sprawdź teraz w naszej galerii.

Spis treści

Barszcz czerwony - właściwości. To dzieje się z organizmem, gdy jesz czerwony barszcz

Czerwony barszcz to jedna z ulubionych zup wielu Polaków. Barszcz czerwony z ziemniakami, uszkami, pasztecikami czy makaronem to pomysł na pożywne i smaczne danie, które warto serwować szczególnie jesienią i zimą. Barszcz czerwony kojarzy się głównie z wieczerzą wigilijną - obok zupy grzybowej i rybnej to najpopularniejsza świąteczna zupa. Gorący i aromatyczny barszcz czerwony z uszkami podawany jest jako jedna z wigilijnych potraw.

Barszcz czerwony to zupa przyrządzana na wywarze z buraków i kości, zaprawiana kwasem burakowym. To aromatyczna, rozgrzewająca zupa podawana najczęściej z uszkami, tłuczonymi ziemniakami albo czysty. Barszcz czerwony można posypać posiekaną natką pietruszki lub zabielić śmietaną.

Rosół jest lubiany i często gości na polskich stołach, zwłaszcza w wigilię Bożego Narodzenia a także podczas ważnych uroczystości i spotkań rodzinnych. Barszcz czerwony należy do najbardziej dietetycznych dań na wigilijnym stole. Czerwony barszcz jest też bardzo zdrowy i bogaty w wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych ze względu na główny składnik - buraki. Barszcz czerwony może między innymi chronić przed nowotworami. Pomaga w wielu dolegliwościach i warto go jeść - nie tylko w święta.

To Cię teraz może zainteresować

To się dzieje z organizmem, gdy jemy barszcz czerwony. Te osoby powinny włączyć czerwony barszcz do diety

Barszcz czerwony wpływa korzystnie na zdrowie. Co tak naprawdę dzieje się z organizmem, gdy jemy barszcz czerwony? Eksperci wymieniają wiele skutków. Barszcz czerwony dostarcza organizmowi wiele znaczących – i zaskakujących – korzyści zdrowotnych. Barszcz to przede wszystkim wyjątkowe źródło witamin i przeciwutleniaczy. Czerwony barszcz może także leczyć. Świetnie sprawdza się zarówno w diecie osób, które cierpią na anemię, jak i tych, które walczą z cukrzycą.

Te osoby nie powinny jeść barszczu. Takim osobom barszcz czerwony może zaszkodzić

Co dzieje się z organizmem, gdy jemy barszcz czerwony? Okazuje się, że ta lubiana zupa nie jest odpowiednia dla wszystkich. Niektórym osobom barszcz czerwony nie służy a nawet może zaszkodzić. Kto powinien ograniczyć spożywanie barszcz czerwony?

Sprawdź teraz w naszej galerii:

To Cię teraz może zainteresować

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska