5 z 9
Grzybów nie powinny spożywać osoby z chorobami nerek,...
fot. Pixabay.com

Osoby z chorobami nerek i trzustki

Grzybów nie powinny spożywać osoby z chorobami nerek, trzustki, woreczka żółciowego, a także będące na diecie ubogopotasowej. Obciążone nerki mogą ulec uszkodzeniu.

Ze względu na duże ilości puryn, grzybów nie powinny jeść osoby, u których zdiagnozowano na dnę moczanową.

6 z 9
Kobiety ciężarne i karmiące powinny unikać spożywania...
fot. Pixabay.com

Kobiety w ciąży, karmiące

Kobiety ciężarne i karmiące powinny unikać spożywania grzybów, gdyż zawarte w nich toksyny mogą przenikać przez łożysko i szkodzić dziecku, a także mogą przenikać do mleka matki.

7 z 9
Osoby, które mają uczulenie na grzyby, powinny ich unikać ze...
fot. Pixabay.com

Osoby starsze oraz alergicy

Osoby, które mają uczulenie na grzyby, powinny ich unikać ze względu na objawy, jakie grzyby mogą u nich wywołać: pieczenie, swędzenie, wysypka, biegunka, ból brzucha.

Również osoby starsze nie powinny spożywać grzybów. Ciężkostrawne grzyby bardzo obciążają układ trawienny, a dodatkowo zawarte w grzybach toksyny mogą zatruć starszy i słabszy organizm.

8 z 9
Duże znaczenie ma sposób przyrządzania grzybów ma duże...
fot. Pixabay.com

Jak przyrządzać grzyby, by były zdrowsze?

Duże znaczenie ma sposób przyrządzania grzybów ma duże znaczenie. Najbardziej niezdrowe są grzyby smażone - chłoną tłuszcz, są wysokokaloryczne, ciężkostrawne i nasilają problemy trawienne.
Także marynowane grzyby - ze względu na zalewę octową - mogą podrażniać żołądek.

Najlepszy sposób na przygotowanie grzybów do spożycia to gotowanie i duszenie.

Grzybów nie należy też łączyć z innymi ciężkostrawnymi składnikami ani z alkoholem (mogą stać się trujące).

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Enea Bydgoszcz Triathlon Pod Dachem - finałowa edycja sezonu 2024/25. Mamy zdjęcia

Enea Bydgoszcz Triathlon Pod Dachem - finałowa edycja sezonu 2024/25. Mamy zdjęcia

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

Tak wyglądał wiosenny piknik "Ekodzień z pomysłem"  przy Galerii Grudziądzkiej

Tak wyglądał wiosenny piknik "Ekodzień z pomysłem" przy Galerii Grudziądzkiej

Zobacz również

Enea Bydgoszcz Triathlon Pod Dachem - finałowa edycja sezonu 2024/25. Mamy zdjęcia

Enea Bydgoszcz Triathlon Pod Dachem - finałowa edycja sezonu 2024/25. Mamy zdjęcia

Znów nam to zrobili! Nie było Mazurka Dąbrowskiego, ale Patryk Dudek stanął na podium

Znów nam to zrobili! Nie było Mazurka Dąbrowskiego, ale Patryk Dudek stanął na podium