
Osoby z chorobami nerek i trzustki
Grzybów nie powinny spożywać osoby z chorobami nerek, trzustki, woreczka żółciowego, a także będące na diecie ubogopotasowej. Obciążone nerki mogą ulec uszkodzeniu.
Ze względu na duże ilości puryn, grzybów nie powinny jeść osoby, u których zdiagnozowano na dnę moczanową.

Kobiety w ciąży, karmiące
Kobiety ciężarne i karmiące powinny unikać spożywania grzybów, gdyż zawarte w nich toksyny mogą przenikać przez łożysko i szkodzić dziecku, a także mogą przenikać do mleka matki.

Osoby starsze oraz alergicy
Osoby, które mają uczulenie na grzyby, powinny ich unikać ze względu na objawy, jakie grzyby mogą u nich wywołać: pieczenie, swędzenie, wysypka, biegunka, ból brzucha.
Również osoby starsze nie powinny spożywać grzybów. Ciężkostrawne grzyby bardzo obciążają układ trawienny, a dodatkowo zawarte w grzybach toksyny mogą zatruć starszy i słabszy organizm.

Jak przyrządzać grzyby, by były zdrowsze?
Duże znaczenie ma sposób przyrządzania grzybów ma duże znaczenie. Najbardziej niezdrowe są grzyby smażone - chłoną tłuszcz, są wysokokaloryczne, ciężkostrawne i nasilają problemy trawienne.
Także marynowane grzyby - ze względu na zalewę octową - mogą podrażniać żołądek.
Najlepszy sposób na przygotowanie grzybów do spożycia to gotowanie i duszenie.
Grzybów nie należy też łączyć z innymi ciężkostrawnymi składnikami ani z alkoholem (mogą stać się trujące).