
Te osoby nie powinny jeść grzybów
Grzyby są smaczne, aromatyczne, esencjonalne. Potrawy przygotowane z użyciem grzybów zyskują głęboki smak i aromat. Do tego grzyby są bardzo zdrowe i dostarczają wiele cennych składników odżywczych. Jednak nie wszyscy mogą je jeść. Zobacz, kto powinien zrezygnować z jedzenia tych darów lasu.

Osoby z problemami z układem trawiennym
Grzyby są ciężkostrawne, zwłaszcza smażone. Zawarte w nich związki chitynowe nie są trawione przez ludzki organizm. Z tego powodu grzyby długo zalegają w żołądku. Nie są więc wskazane dla osób, które mają problemy z układem trawiennym. Spożywanie przez nich grzybów może skutkować bólami brzucha, zgagą, uczuciem przepełnienia, a nawet biegunką.

Dzieci przed 12 rokiem życia
Dzieci mają jeszcze niedojrzały układ trawienny. Dlatego w ich diecie grzyby leśne dozwolone są dopiero od 12 roku życia.
Grzyby hodowlane (pieczarki, boczniaki) - zgodnie z zaleceniami WHO - można podawać dziecku, które je już posiłki stałe (po 6 miesiącu życia).

Osoby z chorą wątrobą
Grzyby zawierają toksyny, które są niegroźne dla zdrowych osób. Jednak w przypadku osób z chorą wątrobą, toksyny te mogą się okazać bardzo groźne. To właśnie wątroba metabolizuje toksyny. A przy chorej wątrobie i zaburzonym metabolizmie, wątroba może nie poradzić sobie z oczyszczeniem krwi z toksyn.