Grzyby rosną we wszystkich strefach klimatycznych i w różnych środowiskach: na lądzie, ale także w wodzie (słodkiej i słonej). Istnieją dziesiątki tysięcy gatunków grzybów, a większość z nich do tej pory nie została poznana. Grzyby mają wielu zwolenników. Niektórzy lubią grzyby jeść, a inni - zbierać. W Polsce zbieranie grzybów to prawdziwy sport narodowy. Wielu grzybiarzy nie może się wprost doczekać, kiedy rozpocznie się sezon na grzyby.
Z grzybów można przyrządzić wiele smacznych dań. Grzyby to nieodzowny składnik pierogów i uszek na Boże Narodzenie, to niezbędny składnik w bigosie czy kremowej, aromatycznej zupie grzybowej. Grzybów używa się do jajecznicy, do sałatek, dań mięsnych, zup, sosów.
Najpopularniejsze w Polsce grzyby jadalne to:
- prawdziwki,
- podgrzybki (czarne łepki, czarne łebki),
- maślaki,
- kurki,
- kanie,
- smardze,
- rydze,
- gąski zielone.
Właściwości grzybów
Wciąż jeszcze wśród wielu osób pokutuje przekonanie, że grzyby nie posiadają wartości odżywczych. To mit. Eksperci stawiają grzyby bardzo wysoko w rankingu wartościowych produktów spożywczych, wyżej nawet niż takie warzywa i owoce jak cukinia, sałata lodowa, pomidor czy truskawki.
Grzyby zawierają mnóstwo witamin: A, B1, B2, B3, B9, B12, C, D, E, a także minerałów, głównie potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Grzyby zawierają również naturalny, silny antybiotyk, który zwalcza bakterie. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, antybakteryjnym, antywirusowym i antyalergicznym są świetne na odporność. Działają też antynowotworowo.
Grzyby to cenny składnik zdrowej diety. Jednak mimo ich wspaniałych właściwości, nie wszyscy powinni je spożywać. Niektórym osobom grzyby mogą zaszkodzić.
Zobacz teraz, kto nie powinien jeść grzybów:
Zobacz także to:
► Za zbieranie grzybów możesz dostać mandat do 5 tys. zł! Takie zasady obowiązują
► Suszenie grzybów - takie błędy popełniamy najczęściej. Przez to grzyby pleśnieją i mają robaki