
Borowiki, rydze, czubajki kanie, smażone, marynowane, suszone - kto nie lubi grzybów? Tysiące Polaków jesienią zajadają się grzybami, które sami zbierają w lasach. Uwaga jednak - nie wszyscy powinno jeść grzyby. Dla kogo taka dieta może być niebezpieczna - sprawdźcie w naszej galerii!
Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

Osoby uczulone na grzyby
Zwykle przyczyną reakcji alergicznej naszego organizmu jest wdychanie zarodników grzybów znajdujących się w powietrzu. Alergia pokarmowa występuje dużo rzadziej, ale także jest spotykana i niebezpieczna. Jej efektem zwykle jest wysypka, ale mogą pojawić także astma i problemy z oddychaniem, w silnych atakach alergicznych niezbędna można okazać się wizyta w szpitalu. Jeśli człowiek uczulony jest na grzyby, to zwykle jedynie na kilka gatunków.

Dzieci poniżej 12 roku życia
Oficjalna opinie jest taka, że grzyby mogą zaszkodzić dzieciom poniżej 3 roku życia. Większość lekarzy zaleca jednak przesunięcie tej granicy aż do 12 roku życia. Dlaczego? Młody organizm słabiej radzi sobie z toksynami i jest bardziej narażony na powikłania w przypadku spożycia bardziej szkodliwych gatunków grzybów. Pamiętajmy też, że grzyby łatwo wchłaniają zanieczyszczenia i mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi (głównie kadmem, rtęcią i ołowiem).

Osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego
Grzyby zawierają spore ilości błonnika, a także chitynę, której nasz organizm nie potrafi przetrawić. Dlatego spożywanie grzybów może być źródłem dyskomfortu i problemów w układzie trawiennym. Zwłaszcza dla osób starszych i tych, którzy mają problemy z jelitami lub częstymi biegunkami.