https://pomorska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Te osoby nie powinny jeść grzybów. To się dzieje z organizmem, gdy jemy grzyby [lista]

Joachim Przybył
Borowiki, rydze, czubajki kanie, smażone, marynowane, suszone - kto nie lubi grzybów? Tysiące Polaków jesienią zajadają się grzybami, które sami zbierają w lasach. Uwaga jednak - nie wszyscy powinno jeść grzyby. Dla kogo taka dieta może być niebezpieczna - sprawdźcie w naszej galerii!Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.
Borowiki, rydze, czubajki kanie, smażone, marynowane, suszone - kto nie lubi grzybów? Tysiące Polaków jesienią zajadają się grzybami, które sami zbierają w lasach. Uwaga jednak - nie wszyscy powinno jeść grzyby. Dla kogo taka dieta może być niebezpieczna - sprawdźcie w naszej galerii!Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo. Fot. Mariusz Kapala / Gazeta Lubuska
Polacy uwielbiają jesienią zbierać grzyby w lasach. Są nie tylko smaczne, ale dostarczają naszemu organizmowi wiele witamin i pożytecznych związków. Nie wszyscy jednak powinni jeść grzyby. Dla kogo niebezpieczne może okazać się nawet danie z pysznych borowików? Sprawdzamy i ostrzegamy.

Borowiki, rydze, czubajki kanie, smażone, marynowane, suszone - kto nie lubi grzybów? Tysiące Polaków jesienią zajadają się grzybami, które sami zbierają w lasach. Uwaga jednak - nie wszyscy powinno jeść grzyby. Dla kogo taka dieta może być niebezpieczna - sprawdźcie w naszej galerii!

Kto nie może jeść grzybów? Oto lista zagrożonych

Do tej pory na Ziemi zidentyfikowano ponad 5 mln gatunków grzybów, Te jadalne mają duże właściwości zdrowotne: dostarczają wielu witamin, poprawiają odporność organizmu, a nawet chronią przed nowotworami. Grzyby zawierają dużą zawartość białka, witamin z grupy B i minerałów (żelaza, potasu, wapnia, cynku). Są także niskokaloryczne: 100 gramów świeżych grzybów to zaledwie około 50 kcal, to mniej więcej tyle, ile dwa pęczki rzodkiewki.

Grzyby szkodą? Sprawdzamy komu najbardziej

Jednak nie wszyscy mogą jeść grzyby. To zależy od stanu zdrowie, naszego wieku i właściwości naszego organizmu. Pamiętajmy, że zwłaszcza smażone grzyby są ciężkostrawne i mogą być źródłem kłopotów pokarmowych. Kto nie powinien jeść grzybów? Oto nasz poradnik.

od 7 lat
Wideo

Magazyn GOL 24 Ekstra - Zaskakujący finisz Ekstraklasy

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska