Borowiki, rydze, czubajki kanie, smażone, marynowane, suszone - kto nie lubi grzybów? Tysiące Polaków jesienią zajadają się grzybami, które sami zbierają w lasach. Uwaga jednak - nie wszyscy powinno jeść grzyby. Dla kogo taka dieta może być niebezpieczna - sprawdźcie w naszej galerii!
Kto nie może jeść grzybów? Oto lista zagrożonych
Do tej pory na Ziemi zidentyfikowano ponad 5 mln gatunków grzybów, Te jadalne mają duże właściwości zdrowotne: dostarczają wielu witamin, poprawiają odporność organizmu, a nawet chronią przed nowotworami. Grzyby zawierają dużą zawartość białka, witamin z grupy B i minerałów (żelaza, potasu, wapnia, cynku). Są także niskokaloryczne: 100 gramów świeżych grzybów to zaledwie około 50 kcal, to mniej więcej tyle, ile dwa pęczki rzodkiewki.
Grzyby szkodą? Sprawdzamy komu najbardziej
Jednak nie wszyscy mogą jeść grzyby. To zależy od stanu zdrowie, naszego wieku i właściwości naszego organizmu. Pamiętajmy, że zwłaszcza smażone grzyby są ciężkostrawne i mogą być źródłem kłopotów pokarmowych. Kto nie powinien jeść grzybów? Oto nasz poradnik.
