Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Te osoby nie powinny jeść grzybów. To się dzieje z organizmem, gdy jemy grzyby [lista]

Joachim Przybył
Joachim Przybył
Borowiki, rydze, czubajki kanie, smażone, marynowane, suszone - kto nie lubi grzybów? Tysiące Polaków jesienią zajadają się grzybami, które sami zbierają w lasach. Uwaga jednak - nie wszyscy powinno jeść grzyby. Dla kogo taka dieta może być niebezpieczna - sprawdźcie w naszej galerii!Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.
Borowiki, rydze, czubajki kanie, smażone, marynowane, suszone - kto nie lubi grzybów? Tysiące Polaków jesienią zajadają się grzybami, które sami zbierają w lasach. Uwaga jednak - nie wszyscy powinno jeść grzyby. Dla kogo taka dieta może być niebezpieczna - sprawdźcie w naszej galerii!Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo. Fot. Mariusz Kapala / Gazeta Lubuska
Polacy uwielbiają jesienią zbierać grzyby w lasach. Są nie tylko smaczne, ale dostarczają naszemu organizmowi wiele witamin i pożytecznych związków. Nie wszyscy jednak powinni jeść grzyby. Dla kogo niebezpieczne może okazać się nawet danie z pysznych borowików? Sprawdzamy i ostrzegamy.

Borowiki, rydze, czubajki kanie, smażone, marynowane, suszone - kto nie lubi grzybów? Tysiące Polaków jesienią zajadają się grzybami, które sami zbierają w lasach. Uwaga jednak - nie wszyscy powinno jeść grzyby. Dla kogo taka dieta może być niebezpieczna - sprawdźcie w naszej galerii!

Kto nie może jeść grzybów? Oto lista zagrożonych

Do tej pory na Ziemi zidentyfikowano ponad 5 mln gatunków grzybów, Te jadalne mają duże właściwości zdrowotne: dostarczają wielu witamin, poprawiają odporność organizmu, a nawet chronią przed nowotworami. Grzyby zawierają dużą zawartość białka, witamin z grupy B i minerałów (żelaza, potasu, wapnia, cynku). Są także niskokaloryczne: 100 gramów świeżych grzybów to zaledwie około 50 kcal, to mniej więcej tyle, ile dwa pęczki rzodkiewki.

Grzyby szkodą? Sprawdzamy komu najbardziej

Jednak nie wszyscy mogą jeść grzyby. To zależy od stanu zdrowie, naszego wieku i właściwości naszego organizmu. Pamiętajmy, że zwłaszcza smażone grzyby są ciężkostrawne i mogą być źródłem kłopotów pokarmowych. Kto nie powinien jeść grzybów? Oto nasz poradnik.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wywiad z prezesem Jagiellonii Białystok Wojciechem Pertkiewiczem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska