
Osoby z chorą wątrobą
W takim wypadku lepiej wykluczyć grzyby leśne ze swojej grzyby, bo nawet jeden trujący w potrawie może skończyć się tragicznie. To wątroba bowiem broni nasz organizm przed toksynami. Jeśli już chorzy nie mogą sobie tej potrawy odmówić, to nie powinni jeść grzybów smażonych, które są szczególnie ciężkostrawne.

Osoby często pijące alkohol
Lubicie alkohol? To lepiej grzyby ograniczyć, a na pewno nie łączyć tych składników podczas jednego posiłku. Alkohol ścina białko grzyba, które staje się bardziej odporne na działanie soków trawiennych i tym samym bardzo ciężkostrawne. Niektóre gatunki grzybów są szczególnie niebezpieczne w połączeniu z alkoholem (np. borowik ponury). Zwykle zaleca się trzy dni przerwy między piciem procentowych napojów i jedzeniem grzybów. Zatrucie może skończyć się pobytem w szpitalu, a jego objawy to m.in. uczucie gorąca, metaliczny smak w ustach, wymioty i uczucie niepokoju.

Osoby z chorobami nerek
Przy niewydolności nerek powinno się ograniczyć spożycie sodu, potasu oraz fosforu. Tymczasem grzyby zawierają zwłaszcza sporo potasu. To samo zastrzeżenie dotyczy osób, które zmagają się z problemami trzustki i woreczka żółciowego.