
Osoby z problemami trawiennymi
Kapusta kiszona zawiera kwas mlekowy. Może on podrażniać błonę śluzową żołądka. Dlatego osoby, które cierpią na problemy z układem trawiennym, m.in. refluks żołądkowo-przełykowy, zgagę, nadkwasotę, nadżerkę przełyku, wrzody żołądka i dwunastnicy, powinny zrezygnować z kapusty kiszonej, lub przynajmniej ograniczyć jej ilość w diecie.

Osoby z ostrą biegunką
Kapusta kiszona wspomaga perystaltykę jelit, dlatego przy ostrych biegunkach zalecana jest rezygnacja z niej, gdyż może zwiększać intensywność biegunki.
Z tego powodu kapusta kiszona nie jest wskazana także dla osób z zespołem jelita drażliwego lub chorobą Leśniowskiego-Crohna.

Osoby stosujące leki przciwzakrzepowe
Osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe oraz cierpiące na zakrzepicę powinny unikać kapusty kiszonej, gdyż zawiera ona dużo witaminy K, która zmniejsza przeciwzakrzepowe działanie leków.