Kapusta kiszona - przysmak Polaków
Polacy uwielbiają kapustę kiszoną ze względu na jej wyjątkowy smak. Ten smak powstaje dzięki procesowi fermentacji, któremu poddawana jest świeża kapusta. By przygotować kapustę kiszoną, należy poszatkowane na paski warzywo ułożyć w pojemniku, zasypać solą. W procesie fermentacji powstaje kwas mlekowy i to właśnie on nadaje kapuście kiszonej jej charakterystyczny, bardzo wyrazisty smak.
Właściwości prozdrowotne kapusty kiszonej
Kapusta kiszona jest bardzo zdrowa, to wręcz nieocenione źródło korzyści dla całego organizmu. Kapusta kiszona dostarcza witamin i minerałów (m.in. C, A, E, K, z grupy B, potas, wapń, żelazo, magnez).
Kapusta kiszona dzięki bakteriom kwasu mlekowego niezwykle korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, a także wzmacnia odporność. Kapusta kiszona to naturalne źródło cennych probiotyków. Jedzenie kapusty kiszonej wspomaga też prawidłową pracę układu krążenia, obniża poziom cholesterolu we krwi, przez co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Kapusta kiszona pozytywnie wpływa na stan skóry, opóźnia procesy starzenia. Wspomaga pracę układu trawiennego, m.in. dzięki zawartości błonnika. Z tego powodu świetnie nadaje się na dodatek do posiłku lub przekąskę dla osób będących na diecie odchudzającej.
Kapusta kiszona a kwaszona
W sklepach można dostać kapustę kiszoną oraz kapustę kwaszoną. Czy jest między nimi jakaś różnica? Oczywiście. A która kapusta jest zdrowsza - kiszona czy kwaszona? Zdrowsza jest kapusta kiszona. Kiszonki są tak cenne dla zdrowia ze względu na proces fermentacji mlekowej. To właśnie dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego kapusta kiszona i inne kiszonki tak korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, a także wzmacniają odporność organizmu. Kapusta kwaszona natomiast zakwaszana jest poprzez dodatek kwasów organicznych, takich jak kwas octowy z domieszką kwasu mlekowego. Jednak tu w zasadzie zachodzi proces marynowania, a nie fermentacji. Dlatego kapusta zakwaszana nie zawiera cennych probiotyków.
Kapusta kiszona a kwaszona - jak rozpoznać?
Ustaliliśmy już, że kapusta kiszona jest zdecydowanie bardziej korzystna dla zdrowia, niż kapusta zakwaszana. A jak rozróżnić w sklepie jedną od drugiej? Oczywiście, produkt powinien być opisany przez producenta, jednak jeśli z jakichś powodów nie ma opakowania (na przykład na lokalnym ryneczku), to należy zwrócić uwagę przede wszystkim na kolor i zapach. Kapusta kiszona ma charakterystyczny, "sfermentowany" zapach i ma żółty kolor. Zaś kapusta kwaszona pachnie octem i jest biała (zdecydowanie jaśniejsza, niż kiszona). Jeśli sprzedawca da posmakować kapustę, to ta kiszona będzie mocno kwaśna, zaś kwaszona będzie dużo łagodniejsza w smaku.
Oni nie powinni jeść kapusty kiszonej
Jak widać, kapusta kiszona to prawdziwa bomba zdrowotna - zdecydowanie warto włączyć ją do diety. Zdrowe osoby kapustę kiszoną mogą jeść nawet codziennie, nie ma żadnych przeciwskazań. Niestety, nie każdemu to pełne mocy warzywo będzie służyć. W poniższej galerii wyjaśniamy, kto nie powinien jeść kapusty kiszonej i przy jakich dolegliwościach może ona zaszkodzić. Kliknij w przycisk poniżej i sprawdź.