
Sezon na grzybobranie oznacza, że czas przygotować słoiki na marynatę. Uwielbiane przez wielu grzyby w occie nie należą jednak do zdrowych potraw - są ciężkostrawne i nie zawierają zbyt dużo składników odżywczych. Sprawdź w galerii, kto powinien wykluczyć ze swojej diety grzyby marynowane.

OSOBY Z WRZODAMI ŻOŁĄDKA
Grzyby są ciężkostrawne ze względu na zawartość chityny. Nie jest ona trawiona przez ludzki układ pokarmowy, dlatego zalega w żołądku wiele godzin - może zaostrzyć dolegliwości u osób cierpiących na wrzody.

OSOBY Z NADKWASOTĄ
Podobnie jak w przypadku wrzodów, ciężkostrawne grzyby nie są także dobre dla osób zmagających się z nadkwasotą żołądka.

OSOBY Z ANEMIĄ
Ocet spirytusowy w marynowanych grzybach zawiera kwas octowy, który niszczy czerwone krwinki i jest szkodliwy dla osób z anemią.