
DZIECI PONIŻEJ 12 ROKU ŻYCIA
Lekarze ostrzegają, aby nie podawać grzybów dzieciom. Ich organizm może nie poradzić sobie z zatruciem, jeśli przypadkiem wśród zbiorów znajdzie się choć jeden grzyb trujący.

KOBIETY W CIĄŻY
Ocet spirytusowy, który jest dodatkiem do grzybów marynowanych, nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i może nasilić m.in. zgagę i mdłości.

OSOBY Z CHORBAMI WĄTROBY
Grzyby obciążają pracę wątroby i trzustki. Mogą powodować długotrwałe dolegliwości u osób zmagających się z niewydolnością tych narządów.

Najkorzystniejsze dla zdrowia jest jedzenie grzybów suszonych.
Zawierają one o wiele więcej białka oraz witamin i minerałów, od grzybów poddanych obróbce termicznej i marynowanych w occie. Marynuje się głównie rydze, pieczarki, maślaki czy podgrzybki - wśród nich najzdrowsze są prawdziwki i pieczarki.