https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Te osoby nie powinny jeść marynowanych grzybów. Tym osobom grzyby w occie szkodzą

Joanna Gólczyńska
Sezon na grzybobranie oznacza, że czas przygotować słoiki na marynatę. Uwielbiane przez wielu grzyby w occie nie należą jednak do zdrowych potraw - są ciężkostrawne i nie zawierają zbyt dużo składników odżywczych. Sprawdź w galerii, kto powinien wykluczyć ze swojej diety grzyby marynowane.
Sezon na grzybobranie oznacza, że czas przygotować słoiki na marynatę. Uwielbiane przez wielu grzyby w occie nie należą jednak do zdrowych potraw - są ciężkostrawne i nie zawierają zbyt dużo składników odżywczych. Sprawdź w galerii, kto powinien wykluczyć ze swojej diety grzyby marynowane.
Sezon na grzybobranie oznacza, że czas przygotować słoiki na marynatę. Uwielbiane przez wielu grzyby w occie nie należą jednak do zdrowych potraw - są ciężkostrawne i nie zawierają zbyt wiele składników odżywczych. Sprawdź, kto powinien wykluczyć ze swojej diety grzyby marynowane.

Grzyby jeszcze przed procesem marynowania, należy gotować około 15 minut. To właśnie obróbka termiczna pozbawia ich większości właściwości odżywczych oraz wszystkich enzymów, które pozytywnie wpływają na układ trawienny. Tak przygotowane, a następnie zamarynowane niosą organizmowi śladowe ilości witamin i minerałów. Warto również pamiętać, że grzyby same w sobie są produktem ciężkostrawnym, nie należy więc przesadzać z ich ilością. Wielu osobom nie przeszkadza jednak ich wpływ na zdrowie, ze względu na niepowtarzalny smak i aromat.

Te osoby nie powinny jeść marynowanych grzybów

Choć większość osób może spożywać grzyby w occie w umiarkowanych ilościach, niektórzy powinni całkowicie wykluczyć je ze swojej diety. Te osoby nie powinny jeść marynowanych grzybów - szczegóły w galerii:

Najkorzystniejsze dla zdrowia jest jedzenie grzybów suszonych

Zawierają one o wiele więcej białka oraz witamin i minerałów, od grzybów poddanych obróbce termicznej i marynowanych w occie. Marynuje się głównie rydze, pieczarki, maślaki czy podgrzybki - wśród nich najzdrowsze są prawdziwki i pieczarki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska