Grzyby jeszcze przed procesem marynowania, należy gotować około 15 minut. To właśnie obróbka termiczna pozbawia ich większości właściwości odżywczych oraz wszystkich enzymów, które pozytywnie wpływają na układ trawienny. Tak przygotowane, a następnie zamarynowane niosą organizmowi śladowe ilości witamin i minerałów. Warto również pamiętać, że grzyby same w sobie są produktem ciężkostrawnym, nie należy więc przesadzać z ich ilością. Wielu osobom nie przeszkadza jednak ich wpływ na zdrowie, ze względu na niepowtarzalny smak i aromat.
Te osoby nie powinny jeść marynowanych grzybów
Choć większość osób może spożywać grzyby w occie w umiarkowanych ilościach, niektórzy powinni całkowicie wykluczyć je ze swojej diety. Te osoby nie powinny jeść marynowanych grzybów - szczegóły w galerii:
Najkorzystniejsze dla zdrowia jest jedzenie grzybów suszonych
Zawierają one o wiele więcej białka oraz witamin i minerałów, od grzybów poddanych obróbce termicznej i marynowanych w occie. Marynuje się głównie rydze, pieczarki, maślaki czy podgrzybki - wśród nich najzdrowsze są prawdziwki i pieczarki.
