
Pierniczki uwielbiają zarówno ci młodzi, jak i starzy. Warto jednak wiedzieć, jakie alergeny posiadają, ponieważ co by nie mówić o tych słodkich łakociach, są one ich prawdziwą skarbnicą. Dokładną rozpiskę znajdziecie już w kolejnych zdjęciach.

Mleko
Jednym z ważniejszych i najpopularniejszych alergenów zawartych w piernikach jest mleko, a właściwie zawarte w nim białko. Alergie ta zaliczana jest do “wielkiej ósemki” alergenów, co oznacza, że cierpi dla niej sporo ludzi. W przypadku posiadania alergii, efekty pojawiają się bardzo szybko po spożyciu i mogą przybierać zarówno te łagodne, jak i nawet najsilniejsze postacie.

Jajko
To kolejny produkt, który należy do jednych z popularniejszych alergenów na świecie. Na całe nieszczęście sympatyków świątecznych łakoci, w procesie tworzenia pierników również jako jeden z podstawowych składników wykorzystuje się właśnie jajka. Nie oznacza to jednak, że każde zjedzenie pierników będzie wiązać się z reakcją alergiczną. Warto bowiem wiedzieć, że obróbka termiczna może zniwelować siłę właściwości alergicznych.

Alergia na mąkę
Nie będzie odkrywczym powiedzenie, że również alergicy uczuleni na mąkę, warto by odpuścili, a wręcz całkowicie zaprzestali spożywania pierników. Stanowi ona bowiem ich podstawowy składnik ich przygotowania. Uwaga! Alergia na mąkę nie oznacza że problemem jest tylko gluten! Również bezglutenowe białka pszenicy mogą być źródłem objawów alergii.