
Celiakia
Chociaż jej nazwa może nie mówić zbyt wiele, to jest to coraz bardziej powszechny problem. Celiakia to choroba autoimmunologiczna odpowiadająca za działania organizmu w celu dbania o odporność. Problem pojawia się jednak w tym, że działania te są podejmowane nie w momencie zagrożenia zdrowia, jednak po spożyciu glutenu, który zawiera użyta do produkcji pierników mąka.

Miód
Jest to jeden z podstawowych składników wykorzystywanych przy produkcji pierników. To właśnie dzięki niemu mają one swój niepowtarzalny słodki smak. Niestety, miód może mieć właściwości alergenne, choć uczulenie na nie jest raczej rzadkością.

Cynamon
Bez tego składnika również trudno wyobrazić sobie robienie pierników. Jest on odpowiedzialny za smak oraz zapach ciasta, jednak warto zauważyć, że nie powinny go spożywać osoby chorujące na wątrobę, ponieważ ma on na nią negatywne działanie.

Przyprawy korzenne
Poza samym cynamonem warto jednak zauważyć, że pierniki zawierają ogrom innych przypraw korzennych, które mogą nas uczulać. Szczególnie trudnym może być ich znalezienie, ponieważ w produktach kupnych nie są zamieszczane w składzie, a reakcje poszczególnych z nich mogą działać krzyżowo.